Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au analizat ce se întâmplă în creierul fetelor și al băieților atunci când fac calcule matematice.

Băieții se pricep la matematică mai bine ca fetele, corect? Complet greșit! susțin oamenii de știință. Este doar o prejudecată adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, pentru că experimentele au arătat că nu există nicio diferențe între sexe, din acest punct de vedere.

Cercetătorii au folosit un aparat RMN ca să vadă cum funcționează creierul unor copii în timp ce urmăresc o înregistrare video cu informații și exerciții matematice. La test au luat parte 104 copii cu vârsta între 3 și 10 ani (55 de fete și 49 de băieți).

Așa cum era de așteptat, scanările au arătat și la fete și la băieți o activitate crescută într-o anumită zonă a creierului responsabilă cu procesarea numerelor și calculele matematice.

Apoi, cercetătorii au pus 97 de copii să rezolve un test de matematică. Ambele experimente au demonstrat că nu există nicio diferență între activitatea cerebrală care are loc în creierul fetelor și al băieților atunci când fac calcule. Prin urmare, abilitățile matematice și maturitatea creierului este similară.

Concluzia cercetătorilor este că fetele și băieții au același potențial de a profesa în domenii tehnice și care implică științe exacte, dar, din cauza prejudecăților care încă există, fetele se îndreaptă de obicei spre alte profesii.

Copiii care au luat parte la acest studiu vor fi monitorizați și peste câțiva ani, prin teste mai complexe, pentru a se vedea evoluția lor în domeniul matematicii.

Studiul a fost publicat în revista Science of Learning.

Share articol: