Pe Pământ a existat cândva al optulea continent, Zealandia, un teritoriu care a fost înghițit de ape în urmă cu 23 de milioane de ani. 

Acum, geologii din Noua Zeelandă au reușit să recreeze o hartă tectonică a continentului, cea mai mare structură terestră care s-a scufundat vreodată, cu o suprafață de 1.930. 511 metri pătrați. Se pare că Zealandia ar fi apărut după ce, în urmă cu 79 de milioane de ani, masa gigantică s-ar fi desprins dintr-un singur super-continent.

Hărțile realizate de cercetătorii neo-zeelandezi sunt cele mai detaliate de până acum și oferă o perspectivă nemaivăzută. Acestea conțin date tectonice, grafice și alte detalii geoștiințifice care conturează imaginea unei lumi vechi de zeci de milioane de ani.

Zealandia a fost confirmat drept continent în 2017, apărând după desprinderea din Gondwanaland, un continent unic.

„Aceste hărți reprezintă un reper științific, dar, mai mult de-atât, un mod de a comunica munca pe care o facem colegilor, partenerilor noștri, educatorilor, dar și publicului larg”, a declarat autorul hărților, Nick Mortimer.

Documentele au fost realizate în așa fel încă să ofere o imagine clară și actualizată a geologiei Noii Zeelande și a zonei Pacificului de sud – mult mai precisă decât am studiat vreodată. Marea lor valoare este aceea că oferă un context nou prin care oamenii pot înțelege și explica vulcanii din Noua Zeelandă, dar și evoluția plăcilor tectonice și bazinele sedimentare.

Portalul TEZ le va permite geologilor, dar și oamenilor interesați de subiect să exploreze Zealandia din confortul propriei locuințe, prin intermediul Zoom, pentru a parcurge diverse zone ale regiunii. Mai multe informații interactive vor fi adăugate pe un site dedicat, pe măsură ce sunt colectate alte noi informații pe subiect.

În total, portalul conține acum trei hărți principale. Harta tectonică, ce oferă interpretări geologice ale diverselor epoci și vârste ale scoarței Zealandiei, delimitând vectorii de mișcare din apropierea plăcilor tectonice.

A doua este harta batimetrică, ce arată dimensiunea structurii solide și a coastei Zealandiei, oferind și o perspectivă asupra limitelor teritoriale și denumirea principalelor forme de relief.

Nu în ultimul rând, harta care conține date geoștiințifice reunește date din surse variate, inclusiv mostre de rocă și minerale ce fac parte dintr-o bază de date geoanalitică.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: