Oamenii care lucreaza in incaperi cu luminozitate scazuta sunt mult mai performate decat cei care care-si desfasoara activitatea in incinte cu lumina puternica.

Cercetatorii germani au studiat creativitatea in functie de luminozitatea incaperii in care isi desfasoara oamenii activitatea concluzia fiind una pe cat de curioasa, pe atat de interesanta: incaperile cu luminozitate scazute sunt medii mai bune pentru creativitate. Lumina "mica" ii face pe oameni sa se simta liberi de constrangeri si termene, activitatea desfasurandu-se mult mai bine decat in camere bine luminate.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Stuttgart au cerut unui grup de oameni sa deseneze un extraterestru in diferite conditii de luminozitate, cei mai creativi find cei care au "bajbait" in fata foii de hartie. Dn punct de vedere psihologic, lumina nu afecteaza felul in care ideile sunt puse in practica si felul in care "izvoresc" din mintea oamenilor.

Intunericul schimba mesajul vizual perceput de creier, trasmitand o situatie de confort, greselile fiind "vazute" mult mai relaxant decat in medii cu luminozatea crescuta. Tot oamenii de stiinta germani au descoperit, totusi, ca trecerea de la o incapere mai intunecata la una mai bine luminata creeaza senzatia de "limpezire", una in care activitatea poate fi dusa la bun sfarsit intr-un mod mai eficient.

Share articol: