Topirea ghetarilor de la Polul Nord va afecta mai multe asezari din emisfera nordica, printre acestea aflandu-se si una dintre cele mai mari capitale europene. Specialistii sustin ca exista o sansa la 20 ca nivelul marii sa creasca cu un metru pana la finalul secolului ceea ce ar fi o adevarata catastrofa pentru Londa.

Echipa de cercetatori din cadrul programului European Ice2sea formata din academicieni de la British Antarctic Survey si University of Bristol au folosit un model de calcul in urma caruia a rezultat ca nivelul marii ar putea creste cu 3,5 cm pe an, astfel incat, in 2100, planeta se va confrunta cu un nivel cu un metru mai inalt decat cel curent. "Umflarea" marilor, coroborata cu fenomenele meteorologice extreme ar putea ameninta Londra, structura elaborata de aparare impotriva cresterii Tamisei dovedindu-se ineficienta.

In studiu se mai arata ca si New York poate cadea prada apelor, ba chiar intr-un mod mult mai violent decat s-a intamplat cand orasul a fost lovit de Uraganul Sandy. De asemenea, asezari insulare precum Tuvalu sau Maldive s-ar putea "scufunda" din cauza cresterii nivelului marii.