Estimarea poate indica un pericol serios pentru orasele din zonele de coasta.

Cresterea nivelului oceanului planetar se accelereaza, iar nivelul apei ar putea urca cu 65 de centimetri pana la finalul secolului. 

Ritmul anual al cresterii nivelului oceanelor, care este in prezent de aproximativ 3 milimetri, s-ar putea tripla si ajunge la 10 milimetri in plus in fiecare an pana in 2100, potrivit datelor publicate de revista Academiei americane de stiinte (PNAS).

Rezultatele acestei cercetari se bazeaza pe datele colectate cu ajutorul satelitilor pe o perioada de 25 de ani si ''sunt aproximativ in acord cu estimarile raportului AR5 (prezentat in 2014) al grupului de experti pe probleme de clima al ONU (GIEC)''.

''Aceasta accelerare, provocata in principal de topirea rapida a ghetarilor din Groenlanda si Antarctica, poate dubla cresterea totala a nivelului oceanelor pana in 2100, spre deosebire de estimarile care plecau de la principiul potrivit caruia cresterea va fi constanta'', a explicat autorul principal al studiului Steve Nerem, profesor de inginerie aeronautica la Universitatea din Colorado.

Cu aceasta crestere care se accelereaza de la an la an, nivelul oceanelor va creste cu peste 60 de centimetri pana la finalul secolului, potrivit profesorului Nerem. ''Si este, desigur, o estimare prudenta'', avertizeaza cercetatorul.

Schimbarile climatice determina cresterea nivelului oceanului planetar prin doua fenomene: topirea rapida a ghetarilor de la poli si concentratia crescuta de gaze cu efect de sera din atmosfera.

Acest ultim fenomen produce cresterea temperaturii apei, iar apa calda, cu o densitate mai mica decat cea rece, ocupa un spatiu mai mare.

Acest mecanism este responsabil pentru jumatate dintre cei sapte centimetri de crestere constatata in decursul ultimilor 25 de ani, potrivit profesorului Nerem.

''Acest studiu subliniaza rolul important pe care il au datele colectate cu ajutorul satelitilor pentru validarea modelelor de estimari referitoare la schimbarile climatice'', a subliniat la randul sau John Fasullo, climatolog la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica si coautor al studiului.

Sursa: Agerpres

Share articol: