400 de pompieri și un robot de 500 de kilograme au ținut piept flăcărilor uriașe din catedrala Notre Dame, care a luat foc în această săptămână.

Colossus, robotul uriaș al pompierilor francezi, a fost trimis în interiorul catedralei, pentru a putea ajuta la recuperarea pieselor istorice care se regăseau acolo și care erau amenințate de flăcările extrem de violente.

Dezvoltat de compania franceză Shark Robotics, robotul este capabil să transporte echipament și chiar persoane rănite, fiind controlat prin telecomandă, de la distanță.

Acesta este dotat cu o cameră HD și tehnologie avansată, astfel încât se poate deplasa fără probleme prin întuneric. Și în Statele Unite există câțiva roboți de acest fel, care ajută la stingerea incendiului.

Deși acoperișul catedralei, care era din lemn, a fost distrus în totalitate de flăcări, iar turla s-a prăbușit, catedrala Notre Dame va putea fi reconstruită.

Există deja câteva soluții, care ar putea fi folosite pentru a-i ajuta pe experții care vor lucra la reconstruirea monumentului: o scanare tridimensională a catedralei, realizată în urmă cu câțiva ani, dar și un joc video, în care monumentul este realizat extrem de realist, până la cele mai fine detalii.


Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: