Cercetătorii de la CU Boulder au dezvoltat un nou dispozitiv portabil, cu costuri reduse, care transformă corpul uman într-o baterie biologică.

Dispozitivul poate transforma temperatura internă a corpului în electricitate. „În viitor, dorim să putem alimenta dispozitivele electronice purtabile fără a fi nevoie de includerea unei baterii”, a declarat Jianliang Xiao, autor principal al noii lucrări și profesor asociat la Departamentul de Inginerie Mecanică Paul M. Rady la CU Boulder.

Dispozitivul oamenilor de știință poate genera aproximativ 1 volt de energie pentru fiecare centimetru pătrat de piele - mai puțină tensiune decât ceea ce oferă majoritatea bateriilor existente, dar suficientă pentru a alimenta produse ca ceasurile sau trackerele de fitness.

Oamenii de știință au experimentat anterior cu dispozitive portabile termoelectrice similare, dar al lui Xiao este elastic, se poate vindeca singur atunci când este deteriorat și este complet reciclabil.

„Ori de câte ori folosiți o baterie, o epuizați și va trebui, în cele din urmă, să o înlocuiți”, a spus Xiao. „Ce este frumos la dispozitivul nostru termoelectric este că îl puteți purta și vă oferă o putere constantă.”

În timp ce faceți mișcare, corpul uman se încălzește și căldura respectivă va radia în aerul rece. Dispozitivul lui Xiao poate să capteaze acest flux de energie.

„Generatoarele termoelectrice sunt în contact strâns cu corpul uman și pot folosi căldura care ar fi normal disipată în mediu", a mai spus el.

Deși există încă probleme la design, el crede că dispozitivele ar putea apărea pe piață în cinci sau 10 ani.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: