Experții propun folosirea unor microbi aduși de pe Pământ, care să fie eliberați pe Marte și să transforme practic planeta într-un loc mai prietenos pentru oameni.

Desigur, înainte de eliberarea acestor microbi se va face o selecție a lor, astfel încât microorganismele periculoase să fie distruse, iar cele benefice să fie lăsate libere.

Microbii ar putea modifica puțin clima de pe Marte, astfel încât să determine apariția unei atmosfere propice vieții umane, scrie Daily Mail.

Aceste microorganisme ar urma să fie trimise pe Marte în cadrul unor misiuni ale NASA și ale altor agenții spațiale.

Ideea este, desigur, foarte controversată, pentru că în prezent NASA face eforturi uriașe tocmai ca să prevină contaminarea altor planete cu bacterii de pe Terra, în cadrul misiunilor sale.

Este un protocol aflat în vigoare încă din anii 1950, pentru a proteja alte planete. În acest fel, oamenii le pot cerceta fără ca informațiile colectate să fie compromise prin contaminare.

Este de fapt aceeași regulă care se aplică și la locul unei crime, unde, ca să afli cine este vinovatul, trebuie să ai grijă să nu contaminezi zona prin atingerea unor obiecte.

Cercetătorii implicați în acest studiu susțin însă că trebuie să depășim această teorie, pentru că microbii de pe Terra vor ajunge inevitabil și pe alte planete, odată cu lansarea unor sonde trimise să le cerceteze.

Ei susțin că viața s-a putut dezvolta pe Terra tocmai datorită acestor microorganisme benefice și de aceea microbii extremofili ar trebui să fie primii coloniști tereștri de pe alte planete.