Noi informații arată că cel mai rece continent de pe Pământ a găzduit în trecut o pădure tropicală extrem de bogată care s-a dezvoltat într-o climă umedă

Dacă e ceva ce toată lumea știe despre Antarctica, este faptul că e extrem de rece din punct de vedere climatic. Totuși, există unele informații care arată că Polul Sud și locurile din împrejurimi au avut o climă complet diferită pe vremea dinozaurilor. Unii oameni de știință au ridicat din nou această problemă în urmă cu câțiva ani, atunci când au descoperit că rezultatele nivelului de dioxid de carbon în urmă cu 90 de milioane de ani ar fi fost de câteva ori mai ridicat decât astăzi și, bineînțeles, temperaturile ar fi fost mult mai ridicate.

Recent, a fost publicat un nou studiu în revista Nature, o cercetare bazată pe analiza fosilelor plantelor realizată pentru reconstruirea climatului preistoric, iar rezultatele au fost remarcabile. Cercetătorii europneni au ajuns la concluzia că la o distanță aproximativă de 600 de kilometri de cel mai sudic punct al Pământului se afla acum câteva milioane de ani o pădure tropicală (precum ceea ce vedem astăzi în Noua Zeelandă).

„Dovezile că acest teritoriu nu a fost întotdeauna acoperit de straturi de gheață ci, dimpotrivă, au stimulat dezvoltarea unei păduri tropicale, reprezintă adevărul pe care îl căutam. Sunt destul de uimit de acest studiu”, a declarat Brian Huber, geolog la Smithsonian Institution.

Oamenii de știință au realizat și o simulare grafică a felului în care ar fi arătat această junglă din Antarctica, inclusiv flora și câteva caracteristici ale mediului. Prin studierea felului în care arăta Antarctica în perioada Cretacicului și prin realizarea comparației cu plantele din zilele noastre, echipa de oameni de știință a putut estima că temperatura medie anuală pe continent era atunci de circa 13 grade Celsius – adică una similară cu ceea ce vedem acum în Beijing, Milano sau Baltimore –, nivelul precipitațiilor fiind aproape la fel cu cel din Boston sau Glasgow. De asemenea, nivelul mării pare să fi fost cu 170 de metri mai ridicat decât astăzi.

Share articol: