Noul conceput va transforma radical cursele de Formula 1. Mașina pare un adevărat Batmobil, urmând să fie dotată cu tehnologie de ultimă generație, astfel încât cursele de mașini vor fi complet diferite peste câțiva ani.

Mașina concept MP4-X va avea numeroase inovații: senzori pe roți, care vor intui riscul unei explozii și panouri solare care vor conferi mașinii un plus de viteză. Pilotul va purta un costum special, care va transmite în timp real informații despre semnele sale vitale.

Cel mai interesant aspect este însă modul în care va fi pilotată noua mașină de curse. Pilotul o va putea controla doar prin gesturi, prin butoane holografice sau chiar prin telepatie, astfel încât nu va mai fi nevoie de un contact fizic cu mașina.

Pentru asta, pilotul va purta o cască specială, care va realiza o electroencefalogramă, apoi un algoritm și un soft special vor interpreta aceste unde cerebrale și le vor transforma în comenzi pentru mașină.

Tehnologia aceasta futuristă a fost deja testată cu succes: un pilot a controlat o dronă doar prin comenzi telepatice, cu ajutorul unei interfațe creier-computer.

Un alt aspect incredibil al mașinii este materialul din care va fi fabricată carcasa. Aceasta va putea reveni singură la forma inițială, dacă este avariată într-un accident. Aliajul din care va fi fabricată va avea memoria formei.

De asemenea, pilotul va fi mai protejat, într-o carlingă specială, nu va mai fi expus într-un cockpit deschis.