Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar de atunci oamenii au încercat să găsească metode pentru a proteja, pe cât posibil, împrejurimile de urmările dezastrului.

Pentru că vechiul sarcofag montat de sovietici pentru a ține sub control radiațiile din reactor a fost parțial distrus și nu mai este eficient, s-a început realizarea unui alt scut de protecție.

Construirea noului sarcofag a durat 9 ani, a fost realizată sub supravegherea strictă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a costat peste 1,5 miliarde de euro.

Proiectul a fost susținut financiar de 45 de state, de Uniunea Europeană, dar și de Banca Europeană, care a donat 715 milioane de lire din resurse proprii.

În jurul structurii a fost pus la punct un adevărat „adăpost nuclear” care a costat, în plus, aproximativ 700 de milioane de lire, fiind cea mai mare structură terestră de acest tip construită vreodată.

„A fost un proiect extrem de lung”, a declarat pentru Metro Balthasar Lindauer, directorul Departamentului pentru Securitate Nucleară al Băncii. Acesta a explicat că studiile preliminare au început în 1998, iar contractul a fost încheiat în 2007.

Una dintre țările cu cea mai mare contribuție a fost chiar Ucraina, care a acordat 100 de milioane de euro cash pentru dezvoltarea proiectului, punând la dispoziție experți și personal de lucru, a mai spus Balthasar Lindauer.

Noul sarcofag, construit de consorţiul francez Novarka, format din grupurile Bouygues şi Vinci, are o înălţime de 108 metri şi cântăreşte 36.000 de tone. 

Construcția ar trebui să reziste timp de 100 de ani și va permite dezmembrarea structurii precedente instalate de sovietici. 

Foto: Getty Images