Statele Unite au fost acuzate de Rusia că ar fi încercat să încalce tratatul ONU din 1967, ce interzice însușirea unor zone din suprafața Lunii. 

Țările care se alătură demersului NASA de explorare a Lunii vor trebui să adere la o serie de principii, reunite sub numele acordurilor Artemis. Anunțate la jumătatea lunii mai, aceste acorduri includ o gamă destul de largă de teme despre care agenția spațială americană crede că vor forma baza de negociere cu fiecare țară implicată în efortul global de a trimite oameni pe Lună din nou, până în 2024.

Bazate, în mare parte, pe tratatul ONU referitor la spațiul cosmic semnat în 1967, acordurile Artemis stipulează că toate activitățile în afara Terrei trebuie să aibă scopuri pașnice, adăugând și că toate planurile trebuie comunicate transparent, fără secretizarea lor.

Mai mult, partenerii se angajează să utilizeze deschis standardele internaționale pentru a permite echipamentelor să funcționeze cu ușurință împreună și pentru furnizarea de asistență de urgență altor astronauți, dar și pentru diminuarea riscului formării de „facțiuni” spațiale.

Există, însă, o zonă în care acordurile ar putea stârni controverse, pentru că acestea par să permită utilizarea resurselor lunare pentru câștiguri comerciale, dar și pentru că doresc stabilirea unor „zone de siguranță” în jurul regiunilor de aselenizare, lucru care ar putea fi interpretat drept însușirea unor porțiuni ale Lunii, fapt interzis de tratatul ONU în vigoare. Dmitry Rogozin, șeful agenției spațiale rusești, a acuzat deja Statele Unite de încercarea de a sfida acordurile spațiale ratificate de ONU, relatează The Guardian. 

______________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: