Muzica clasică rămâne un etalon al culturii în societatea modernă. Dar efectul acesteia merge mult mai departe de simpla îmbogățire a cunoștințelor în domeniu.

Concret, aceasta poate avea un efect calmant pentru pacienții cu epilepsie. Dar afirmația cu este valabilă în cazul oricărui tip de lucrare, ci, mai exact, în cazul Sonatei pentru Două Piane în D Major (K448), compusă de Mozart. Cunoscut sub numele de „efectul Mozart K448”, acest fenomen bizar a fost descris inițial în urmă cu aproape 30 de ani.

De atunci, cercetătorii au învățat mai multe despre el și se pare că acesta contribuie la reducerea intensității crizelor de epilepsie ale pacienților care suferă de această afecțiune.

Efectul „Mozart K448” este aproape imposibil de reprodus. Cercetători au încercat să testeze pacienți și folosind alte compoziții ale lui Mozart, dar și Für Elise a lui Beethoven. Nimic altceva nu a funcționat, cu excepția unei alte lucrări a lui Mozart - Sonata pentru Pian în C Major (K545). O echipă de specialiști de la Colegiul Darthmourth a arătat că tonul de 40Hz al basului a ajutat și el la tratarea pacienților epileptici, dar aceștia au descris sunetul ca unul destul de neplăcut.
Deocamdată nimeni nu știe de ce se întâmplă asta, iar pentru a încerca să rezolve misterul cercetătorii vor să determine în ce porțiune a creierului se strecoară „magia lui Mozart”.

În noul studiu publicat în revista „Scientific Reports”, echipa de cercetare a recrutat 16 voluntari care au primit implanturi cerebrale pentru tratarea crizelor de epilepsie ce survin într-o parte a creierului și nu răspund la medicație. Oamenii de știință au arătat că, pentru ca efectul K448 să apară un pacient trebuie expus la muzică pentru cel puțin 30 de secunde.

În plus, specialiștii au găsit și dovezi potrivit cărora răspunsul emoțional la muzica lui Mozart și structura sonatei pot contribui și ele la efectul terapeutic. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: