O fotografie realizata de roverul Curiosity pe Marte, ce prezinta o acumulare de minerale stralucitoare, in forma de "floare", a aprins imaginatia internautilor si a pasionatilor de cercetari spatiale, care au emis numeroase speculatii, inclusiv despre existenta vegetatiei pe planeta rosie.

La fel ca "misteriosul" obiect stralucitor fotografiat de roverul Curiosity pe Marte in octombrie 2012 - care s-a dovedit in cele din urma a fi o bucata metalica desprinsa din acest robot -, roverul trimis de NASA pe planeta rosie a fotografiat un alt obiect ciudat, incrustat intr-o roca martiana, a carui origine nu a fost explicata deocamdata de oamenii de stiinta, informeaza discovery.com.

In timp ce isi folosea bratul robotizat inzestrat la capatul sau cu o camera performanta (Mars Hand Lens Imager/ MAHLI) cu scopul de a realiza o serie de fotografii de inalta definitie a scoartei martiene, intr-o zona denumita "Yellowknife Bay", pe 19 decembrie 2012, roverul Curiosity a fotografiat un obiect stralucitor, iar acea fotografie a fost postata pe site-ul misiunii spatiale.

Descoperirea a captat imediat atentia internautilor si a fanilor misiunilor de explorare spatiala. Informatia a fost indelung comentata si interpretata mai intai pe site-ul AboveTopSecret.com.

Alertat de amploarea pe care au luat-o speculatiile despre acel obiect neidentificat - denumit "floarea martiana" - Alan Boyle, jurnalist afiliat la departamentul stiintific al postului de televiziune prin cablu MSNBC din Statele Unite, a crezut la inceput ca acel obiect nu era nimic altceva decat o alta bucata desprinsa accidental din roverul Curiosity. Se pare insa ca aceasta ipoteza a fost infirmata.

Guy Webster, purtator de cuvant la NASA, a dezvaluit ca analizele initiale au confirmat faptul ca obiectul stralucitor este incrustat in roca martiana, facand parte din ea, nefiind un obiect cazut peste acea roca. "Se pare ca obiectul este o parte din roca, nu un deseu desprins din robot", a declarat Guy Webster, potrivit Mediafax.

Camera de inalta rezolutie MAHLI realizeaza fotografii cu scoarta martiana din planuri foarte apropiate, obiectivul sau actionand ca niste lentile de marire a imaginii. Din acest motiv, savantii de la NASA considera ca obiectul neidentificat - care are forma pistilului unei "flori", dupa parerea lui Alan Boyle - are dimensiuni foarte mici.

Potrivit editorilor site-ului discovery.com, pasionatii de stiinta tind sa creada, de o maniera optimista si poate irationala, in existenta unor dovezi care sa ateste prezenta unor fosile vegetale sau animale pe Marte, dar, dupa toate probabilitatile, obiectul descoperit de roverul Curiosity in luna decembrie este o simpla aglomerare de minerale, incrustate intr-o roca martiana.