O companie de marketing, în colaborare cu mai mulți cercetători de la Universitatea din Tasmania, Australia, pregătește un proiect inedit, menit să documenteze și să păstreze pentru posteritate dovezi ale „colapsului civilizației”.

Conceput după sistemul de funcționare al cutiei negre de la avion, dar sub forma unui monolit inspirat din seria SF Odiseea Spațială, această uriașă arhivă va păstra informații despre încălzirea globală și alte calamități provocate de activitatea umană, scrie Daily Mail.

Printre cele mai importante date pe care le va arhiva monolitul se numără cele despre creșterea nivelului mărilor și a temperaturilor, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, aciditatea oceanelor și o lista mereu actualizată cu speciile dispărute.

Astfel, realizatorii proiectului speră să fie păstrate pentru eternitate dovezile clare ale lipsei de interes manifestate de civilizația noastră în legătură cu încălzirea globală, deși aceste schimbări radicale ar putea duce la un colaps al societății.

Monolitul va avea o înălțime de aproape 10 metri, va fi construit din oțel și amplasat în Tasmania.

În interior, va fi dotat cu mai multe drivere care vor conține documente despre modificările prin care trece acum ecosistemul nostru.

Construcția monumentului va începe anul viitor, iar funcționarea lui va fi pe bază de baterii solare, care vor permite descărcarea automată a datelor de interes despre încălzirea globală, dar și a unor articole de presă despre acest subiect.

Monolitul ar putea păstra date de pe parcursul următorilor 30-50 de ani și este conceput astfel încât să reziste la orice catastrofă.

Proiectul este menit și să atragă atenția liderilor lumii, amintindu-le că deciziile și acțiunile lor sunt monitorizate și înregistrate pentru posteritate.

Deși ideea este interesantă, rămâne de văzut ce soluție se va găsi pentru ca supraviețuitorii presupusei apocalipse climatice să poată accesa toate aceste documente și să afle adevărul.

Oamenii de știință se tem că un colaps al civilizației noastre ar putea avea loc în următorii 100 de ani, dacă nu se vor lua măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: