Un studiu recent publicat în Animal Cognition a încercat să ofere un răspuns la întrebarea „de ce își înclină cățeii capul?”, observând când și în ce direcție fac animalele acest gest atunci când îndeplinesc o sarcină cognitivă.

Sarcina în cauză a fost preluarea unei anumite jucării dintr-o altă cameră după ce li s-a spus numele jucăriei, ceea ce le-a cerut câinilor nu numai să recunoască numele jucăriei ca o comandă, ci și să o amintească din memorie și să o aducă.

Autorii au analizat 40 de câini și au descoperit că cei care erau deosebit de buni la păstrarea amintirii jucăriilor și-au înclinat capul mai des atunci când auzeau comanda, decât cățeii care nu își aduceau aminte numele jucăriei. Este posibil această înclinare a capului să însemne potrivirea unui nume cu o imagine vizuală, sugerează cercetătorii.

Dacă un câine își înclină capul la dreapta sau la stânga ar putea fi doar o preferință personală. Cercetările anterioare pe 12 câini au folosit scanări ale creierului pentru a determina că partea dreaptă a creierului patrupezilor tinde să fie mai activă în procesarea cuvintelor pozitive sau de laudă, de exemplu. 

_____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: