Clovnii ar trebui să fie percepuți drept personaje amuzante și prietenoase, dar efectul este chiar opus în cazul unor oameni care ajung să dezvolte o adevărată fobie față de ei.

Psihologul Adam Cox, expert în tratarea fobiilor, a explicat pentru Daily Mail de ce unele persoane simt o teamă irațională atunci când văd un clovn.

Cox precizează că oamenii se nasc cu doar două frici de bază, legate de instinctul de supraviețuire: teama de zgomotele puternice și de cădere.

Totuși, în unele cazuri, copiii dezvoltă frici iraționale, foarte intense, numite fobii, printre care se numără și teama de clovni. Această problemă poate să dureze până la vârsta adultă.

Există mai multe explicații pentru acest fenomen, numit de psihologi coulrofobie.

În primul rând, pentru că un clovn este machiat foarte strident, nu-i putem vedea clar figura și expresiile faciale și astfel, inconștient, îl putem considera o amenințare, pentru că nu ne dăm seama ce intenții are.

În al doilea rând, clovnii trebuie să semene cu oamenii, dar totuși arată foarte diferit. Sunt umani, dar este în mod evident ceva anormal în aspectul lor, ceva grotesc, exagerat, iar această senzație creează neliniște celor din jur.

Acest fenomen apare și în cazul androizilor, păpușilor sau manechinelor care seamănă foarte bine cu oamenii adevărați.

În cazul clovnilor, o impresie puternică de nefiresc este dată și de machiaj, mai exact de combinația între ochii lor triști, care plâng și zâmbetul larg, până la urechi.

Desigur, filmele de groază, în care criminalii psihopați se costumează în clovni sau în care demonii iau forma acestor personaje, au contribuit și mai mult la imaginea lor negativă. Joker din seria Batman sau monstrul din filmul It sunt doar câteva exemple în acest sens.

 

Share articol: