În 2018, o multitudine de semnale seismice au fost detectate de agențiile de monitorizare a cutremurelor din întreaga lume, pe toată durata lunilor mai și iunie. Acestea au produs un sunet ciudat care i-a pus pe gânduri pe oamenii de știință, unele având o durată de până la 20 de minute. 

Până acum, întreaga comunitate științifică a fost uimită de aceste zgomote de origine necunoscută și se pare că, într-un final, cercetătorii au reușit să găsească o explicație: formarea unui nou vulcan subacvatic. Un număr neobișnuit de mare al cutremurelor a fost localizat în zona insulei Mayotte din Oceanu Indian, situată între Africa și Madagascar.

În timpul studiului, oamenii de știință au detectat 7000 de cutremure tectonice care se produc atunci când plăcile tectonice ale Pământului se blochează, în procesul lor natural de deplasare, din cauza presiunii exercitate. Cele mai puternice cutremure au ajuns la o magnitudine de 5,9 grade, în mai 2018.

Semnalele veneau de la circa 22 de mile sub coasta insulei, iar la momentul respectiv cercetătorii nu au putut vedea niciun semn de activitate vulcanică în zonă, însă bănuiau că în procesul deplasării magmatice s-ar putea forma un nou vulcan.

Noile metode seismologice i-au ajutat pe oamenii de știință să reconstruiască ceea ce s-a întâmplat, iar recent aceștia au și publicat un studiu în revista Nature Geoscience, cercetare citată de CNN. Prima fază a procesului s-a produs atunci când magma s-a ridicat rapid, dezvăluind un canal care i-a permis să curgă și se se întindă pe podeaua oceanică, formând un nou vulcan subacvatic.

În timpul consolidării acestuia, activitatea seismică a scăzut, iar insula Mayotte s-a scufundat cu câțiva milimetri. Deși poate părea dramatic, toate acestea nu au afectat suprafața insulei și nici pe cei 260.000 de locuitori. Rămâne de văzut, însă, dacă aceste mișcări vulcanice vor continua și în ce măsură vor avea consecințe vizibile. 

Share articol: