Potrivit unei cercetari recente, publicata in revista de specialitate Science Advances, pana in anul 2100 temperatura medie la nivel global ar putea creste cu pana 7,3 grade Celsius.

Este o concluzie alarmanta, avand in vedere ca studiile anterioare vorbeau de o incalzire cuprinsa intre 2 si 4,8 grade Celsius, scrie The Independent.

Noul studiu arata ca, in realitate, efectul de sera produce o crestere a temperaturii medii mult mai accelerata decat se credea, iar daca ritmul va continua ca si pana acum, "este game over pentru clima", avertizeaza profesorul Michael Mann, de la Penn State University, coordonatorul acestei cercetari.

In cadrul studiul, cercetatorii au analizat cresterea temperaturii medii la nivel global in ultimii 784.000 de ani, dupa cum se poate vedea si acest grafic.

Situatia este si mai delicata, avand in vedere alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite, acesta declarand ca nu va sustine masurile pentru reducerea efectului de sera, deoarece nu crede ca incalzirea globala este o realitate.

Profesorul Mann spune ca termenul de "game over" se refera la imposibilitatea de a stabiliza incalzirea globala la o crestere de cel mult 2 grade Celsius, care ar fi considerata sigura. Cresterea de maximum 2 grade este tinta pe care o vizeaza statele care au aderat la tratatul de la Paris, ce are ca scop masuri pentru reducerea incalzirii globale.

Todias Friedrich, un alt cercetator care a luat parte la studiu, spune ca pe masura ce se incalzeste clima, aceasta este si mai sensibila la cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera. Singura solutia este reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Daca nu se iau aceste masuri - lucru incert acum avand in vedere conceptia lui Trump privind incalzirea globala - exista riscul ca planeta noastra sa se transforme treptat intr-un adevarat iad fierbinte, asemeni planetei Venus, declara cercetatorii.