Inteligența artificială a fost folosită în lupta împotriva demenței de către oamenii de știință, care spun că acum pot diagnostica boala dintr-o singură scanare a creierului.În prezent, în studiile preclinice, sistemul a reușit să diagnosticheze demența cu ani înainte de apariția primelor simptome, chiar și fără semne de deteriorare pe scanare.

În prezent este nevoie de mai multe scanări și teste pentru a diagnostica demența și, până la finalizarea acestora, poate fi prea târziu pentru a adopta unele remedii care pot încetini afecțiunea, au explicat cercetătorii de la Institutul Alan Turing din Cambridge.

Noul sistem compară scanările cerebrale ale celor care ar putea avea demență cu scanările de la mii de pacienți care au deja boala, pentru a identifica tiparele.

Abilitatea de a diagnostica boala devreme, chiar înainte ca orice semne să fie vizibile pe scanări, va permite realizarea unor intervenții medicale care să întârzie debutul acesteia. „Dacă intervenim devreme, tratamentele pot încetini progresia bolii. Și este probabil ca simptomele să apară mult mai târziu în viață sau să nu apară niciodată”, a spus Zoe Kourtzi, profesor de neuroștiințe cognitive computaționale la Institutul Alan Turing

Pentru a afla cât de eficient este noul sistem, va fi efectuat un studiu pe aproximativ 500 de persoane suspectate de a avea afecțiunea sau predispuse la devoltarea acesteia, la Spitalul Addenbrooke din Cambridge și alte clinici din Marea Britanie.

Potrivit NHS, se crede că peste 850.000 de persoane din Marea Britanie au demență, aceasta afectând una din 14 persoane cu vârsta peste 65 de ani și una din șase persoane cu vârsta peste 80 de ani.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emsiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: