La 6 ani dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, cercetatorii continua sa analizeze nivelul de radiatii din aceasta zona.
Din pacate, ei au descoperit o noua sursa de emisii radiaoactive, necunoscuta pana acum.

Plajele si apa oceanului din apropierea centralei contin deseuri radioactive. Mostrele de apa si nisip preluate de pe tarm arata ca exista aceasta contaminare chiar si la o distanta de aproape 100 km de centrala nucleara.

Materialul radioactiv se scurge incet in apa oceanului. Nivelul de cesiu137 radioactiv este de aproape 10 ori mai mare decat in alte regiuni, scrie Daily Mail.

Nisipul actioneaza asemeni unui burete, care absoarbe deseurile toxice aduse de curentii oceanici. Dupa aceea, substantele radioactive sunt eliminate din nou in apa oceanului.

Expertii spun ca nu exista un pericol pentru populatie, pentru ca nimeni nu consuma apa, iar scaldatul si plaja sunt interzise in aceasta zona.

Din pacate insa, unii surferi teribilisti isi risca viata si vin pe aceste plaje, desi cunosc riscurile la care se expun.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Woods Hole Oceanographic Institution si Universitatea Kanazawa au preluat mostre de apa si nisip de pe 8 plaje de langa Fukushima, in perioada 2013-2016.

Foto: Getty Images