Viitorul omenirii este legat de explorarea spațiului, iar oamenii de știință tocmai au confirmat cea mai îndrăzneață ipoteză a omenirii referitoare la Lună. 

Oamenii de știință au adunat unele dintre cele mai convingătoare dovezi ale existenței apei pe Lună - și poate fi relativ accesibilă. Descoperirea are implicații pentru viitoarele misiuni pe Lună și explorarea spațială mai profundă.

Până în anii 1990, se presupusese că suprafața Lunii era uscată, însă o navă spațială aflată în orbită a găsit gheață în unele dintre craterele mari ale satelitului Pamântului.

Apoi, în 2009, spectrometrele imagistice la bordul navei spațiale Chandrayaan-1 din India au înregistrat urme consistente referitoare la apa din lumină care se reflectă pe suprafața Lunii. Chiar și așa, limitările tehnice au însemnat că este imposibil să știm dacă vorbim, într-adevăr, de molecule H2O (apă) sau hidroxil (constând dintr-un atom de oxigen și un atom de hidrogen).

Acum, Casey Honniball de la Goddard Space Flight Center al NADA, din Maryland, și colegii săi au detectat o urmă chimică ce este fără echivoc H2O, prin măsurarea lungimilor de undă ale Soarelui care se reflectă de pe suprafața Lunii. Datele au fost culese de Observatorul Stratosferic din Sofia, un Boeing 747 modificat ce transporta un telescop reflectorizant de 2,7 metri.

Apa a fost descoperită la latitudini înalte către Polul Sud al lunii în proporții de aproximativ 100 până la 400 de părți pe milion de H2O.

Existența apei are implicații pentru viitoarele misiuni deoarece ar putea fi tratată și folosită pentru băut; molecula ar putea fi separată în hidrogen și oxigen pentru utilizare ca propulsor pentru rachete; iar oxigenul ar putea fi folosit pentru respirație. „Apa este o marfă foarte scumpă în spațiu”, a spus Mahesh Anand, profesor de știință planetară și explorare la Open University din Milton Keynes.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: