Planeta, numită HD 21749c, are circa 89% din diametrul Pământului şi orbitează o stea din constelaţia Reticulum, aflată la o distanţă de 53 de ani-lumină.

Suprafaţa sa este cel mai probabil stâncoasă şi fierbinte, cu temperaturi care ar putea depăşi 400 de grade Celsius.

Planeta este foarte apropiată de steaua pe care o orbitează, HD 21749, care are aproximativ 70% din dimensiunea Soarelui, iar o rotaţie completă durează mai puţin de opt zile.

Descoperirea demonstrează capacitatea telescopului de a identifica planete de dimensiuni mici aflate în jurul stelelor. Alte planete pe care le-ar putea descoperi în viitor ar putea avea o atmosferă mai prietenoasă vieţii.

Detalii referitoare la această descoperire au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit anterior o planetă vecină cu HD 21749c. Descoperirea a fost anunţată în cadrul întâlnirii Societăţii Americane de Astronomie care s-a desfăşurat în perioada 6-10 ianuarie, la Seattle. 

Aceasta este o planetă de clasă "sub-neptunică", de aproximativ trei ori mai mare decât Pământul, alcătuită din materie mai densă decât planetele gazoase cu care suntem obişnuiţi în sistemul solar, fiind de aproximativ 23 de ori mai masivă decât Pământul.

Numită HD 21749b, ea se învârte în jurul aceleiaşi stele din constelaţia Reticulum, completând orbita în 36 de zile, iar temperatura medie de la suprafaţa planetei este de aproximativ 150 grade Celsius.

Satelitul TESS, dezvoltat de Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi lansat la 18 aprilie 2018, caută exoplanete ce orbitează în jurul unor stele situate la mai puţin de 300 ani-lumină de Terra. 

Sursa: Agerpres


Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: