O noua exoplaneta identificata recent este cea mai potrivita pentru a gazdui forme de viata extraterestra. Descoperirea ei i-a incantat pe astronomi, care declara ca nu pot spera sa gaseasca o planeta mai interesanta ca aceasta.

Exoplaneta LHS1140b se afla la o distanta de aproximativ 39 de ani-lumina si este un super-Pamant care s-a format acum aproximativ 5 miliarde de ani.

Are un diametru de 1,4 ori mai mare ca Terra si o masa mult mai mare, avand probabil un miez din fier si suprafata formata din roci, scrie The Independent.

Planeta se afla la o distanta de 10 ori mai mica fata de steaua ei comparativ cu Pamantul, insa aceasta stea este o pitica rosie, o stea care emite mai putina lumina si caldura. Astfel, LHS1140b se afla in zona locuibila, perfecta pentru a sustine forme de viata.

Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, coordonati de Jason Dittmann.

El spune ca identificarea acestei exoplanete este "un urias pas inainte in cautarea vietii extraterestre", pentru ca aici sunt intrunite toate conditiile necesare pentru existenta vietii asa cum o intelegem noi. Pe aceasta exoplaneta ar putea exista atmosfera si apa in stare lichida, prin urmare si viata.

De asemenea, radiatiile pe care steaua le emite spre planeta sunt destul de reduse, astfel incat nu ar afecta formele de viata de aici. Totusi, astronomii trebuie sa faca mai multe masuratori si studii, pentru a afla exact care este doza de radiatii care ajunge la suprafata planetei.