Doua mumii care apartin unei civilizatii inca neidentificate au fost descoperite in districtul Nenets din Siberia. Topirea permafrostului a scos la iveala cele doua cadavre, care au fost conservate natural.

Arheologii care le-au descoperit spun ca este vorba de mumia unui adult si a unui copil de aproximatriv 6 luni.

Ambele mumii erau infasate in straturi de material textil, blana, scoarta de copac si foite de cupru, material care are proprietati antimicrobiene si ajuta la conservarea corpului. De asemenea, frigul a ajutat la mumificarea naturala, scrie IFL Science.

Cercetarea mumiilor este foarte dificila, pentru ca exista riscul ca ele sa fie distruse. Cele doua corpuri au fost gasite langa un monument vechi de sute de ani, intr-o zona izolata din Siberia, langa localitatea Salekhard, foarte aproape de Cercul Polar. Aici, temperatura medie anuala este de numai -5,7 grade Celsius.

Arheologii spera sa poata analiza mumiile in laborator, ca sa afle carei culturi apartin si cand au fost ingropate. Este posibil ca ele sa dateze din secolul al XIII-lea.

Din pacate, istoricii stiu foarte putine lucruri despre oamenii care traiau aici cu sute de ani in urma. Este insa interesant ca in aceasta regiune au fost descoperite anterior vase de bronz din Persia, actualul Iran, tara care se afla la o distanta de aproape 6.000 de kilometri.