In niciun alt loc din Africa nu au fost descoperite atatea urme.

Cercetatorii au descoperit in Africa un loc unde sunt mai bine de 400 de urme de picior despre care geologii spun ca dateaza din urma cu 19.000 de ani! Initial s-a crezut chiar ca ar putea ca urmele sa fie din urma cu 120.000 de ani si au ramas vizibile datorita cenusei din urma eruptiei unui vulcan din apropiere.

Acum insa cercetatorii au putut sa estimeze mai exact de cand sunt aceste urme de langa lacul Natron din nordul Tanzaniei.

Cum s-au pastrat urmele de pasi? Datorita nivelului mare de cenusa prezent in solul care a pastrat urmele, cercetatorii condusi de geologistul Cinthia Liutkus-Pierce de la universitatea Appalachian State cred ca solul a fost dus de la vulcanul din apropiere, Ol Doinyo Lengai. Se crede ca suprafata s-a uscat in zile, poate chiar in cateva ore, amprentele ramanand astfel intiparite pe sol. Apoi o noua eruptie a ascuns amprentele care au fost descoperite abia recent.

"Este un teren foarte complicat. Exista o zona unde sunt atat de multe amprente incat numit-o <salonul de dans> pentru ca nu am mai vazut niciodata atatea urme intr-un singur loc. Este o nebunie!" spune William Harcourt-Smith, paleontologist la City University din New York.

Cercetatorii au putut identifica cel putin 24 de persoane, inclusiv faptul ca unele urme au fost facute de persoane care alergau usor. Au fost identificate si urmele unui grup de mai bine de 12 persoane.

Sursa foto: DailyMail

Share articol: