Astfel, analiza cercetătorilor a revelat faptul că pe suprafața acestui satelit se găsește un lac imens, boteza Kraken Mare, ce are o adâncime de peste 300 de metri – adică echivalentul înălțimii faimoasei Chrysler Building din New York. De fapt, lacul este atât de adânc încât radarul folosit în misiune nici măcar nu a ajuns până la fundul acestuia.

În anul 2014, datele preliminare au arătat că lacul are cel puțin 35 de metri adâncime, dar studiile ulterioare au confirmat că este, de fapt, chiar de zece ori mai adânc. Înțelegerea adâncimii și compoziției lacului Kraken Mare va dezvălui gradual mai multe despre compoziția chimică misterioasă a lui Titan, dominată de etan și metan care se adună în cavități, lacuri și râuri de la suprafață, au arătat oamenii de știință.

Structura chimică a „lunii” Titan este străină, comparativ cu cea a Terrei, dar geografia ei seamănă cu regiunile mlăștinoase sau cu cele dominate de lacuri de pe planeta noastră. Titan este și singura lună cunoscută din Sistemul nostru solar care are o atmosferă densă, cea mai similară cu cea a Pământului.

Acest aspect diferențiază planeta Titan de numeroasele astre similare din galaxia noastră, dar și de potențialele „luni de gheață” care ar putea fi propice pentru dezvoltarea vieții, datorită gheții care acoperă un ocean din adâncurile planetei – precum Europa lui Jupiter sau Enceladus a lui Saturn.

Kraken Mare a fost, însă, doar unul dintre lacurile de pe lista misiunii. Oamenii de știință au dorit să analizeze cu atenție și Ligeia Mare – o „insula magică” ce apare și dispare cu regularitate. Pentru a duce aceste scopuri și mai departe, inginerii lucrează acum la un concept de submarin care, dacă va fi aprobat și finanțat de NASA, ar putea începe misiunea de explorare a adâncurilor planetei Titan până în 2030.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: