Cercetatorii explica modul in care culoarea irisului oamenilor, initial inchisa la culoare, a ajunsa sa fie, in cazul unor persoane, albastra.

Toti oamenii din lume care au ochi albastri provin dintr-un stramos comun - un european care a trait acum aproximativ 6.000-10.000 de ani si care a suferit o mutatie genetica deosebita.

In cazul lui, mutatia a dus la culoarea albastra a irisului. Acesta a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cu singuranta o aparitie stranie, pentru ca toti ceilalti oameni, pana atunci, aveau ochii caprui.

Culoarea ochilor caprui este data de gena OCA2, iar anumite variatii genetice au produs mereu nuante diferite de maroniu, dar niciodata o culoare deschisa.

Ochii albastri au aparut in urma mutatiei unei alte gene, HERC2, care a dus la blocarea genei OCA2 care determina cantitatea de melanina ce determina culoarea maronie a ochilor.

Mutatia a aparut prima data in perioada in care oamenii migrau din Africa spre Europa. De aceea, cercetatorii cred ca toti oamenii cu ochi albastri au un stramos comun care a trait in acea perioada in Europa.

Teoria se bazeaza pe faptul ca mutatia genei HERC2 a fost observata la absolut toate persoanele cu ochi albastri. Astfel, este evident ca oamenii care au aceasta trasatura au mostenit de la stramosul lor comun mutatia care le da un farmec aparte.

Desigur, este foarte greu de identificat cine a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cele mai vechi ramasite descopetite pana acum, care au apartinut unui om cu ochi albastri, dateaza de acum 7.000 de ani si au fost descoperite intr-o pestera din Spania.