O echipa de arheologi a facut o descoperire extraordinara in necropola din anticul oras Teba, langa Luxor.

Ei au gasit aici, langa un mormant, resturile unei gradini funerare. Vechii egipteni construiau asa ceva pentru ritualurile funerare.

Istoricii banuiau existenta acestui obicei, insa pana acum nu fusese descoperita nicio gradina funerara. De aceea, aceasta descoperire este o premiera in domeniu, scrie Daily Mail. Gradina are o vechime de peste 4.000 de ani si se afla pe dealul Abu el-Naga, de langa Luxor.

Intr-o gradina funerara erau plantati copacei si arbusti care simbolizau fertilitatea si renasterea vietii. Egiptologii banuiau existenta lor, pentru ca vazusera multe desene pe peretii mormintelor, in care erau prezentate aceste constructii funerare.

Aceasta gradina funerara se afla chiar la intrarea unui mormant mic, de numai 3 metri lungime si 2 metri latime. Mormantul dateaza din perioada dinastiei a XII-a, in jurul anului 2.000 i.e.n.

Printre ruinele gradinii, arheologii au gasit si boluri cu seminte, care fusesera oferite ca ofrande pentru zei.

Acum arheologii incearca sa afle ce plante se aflau aici. Astfel, ei vor afla detalii despre practicile funerare de atunci si despre religia vechilor egipteni.

Descoperirea a fost realizata de o echipa de la Spanish National Research Council (CSIC).