Statueta budista, care dateaza din secolul al XIV-lea, urma sa fie vanduta la o licitatie organizata in Australia. Expertii casei de licitatii Mossgreen au cercetat-o pentru a face o evaluare si au descoperit ceva uimitor: in interiorul capului era ascunsa o bancnota, care dateaza din timpul dinastiei Ming.

Bancnota, veche de 700 de ani, fusese atent impaturita si ascunsa chiar in craniul statuetei, parand sa fie, la prima vedere, o simpla bucata de hartie.

Expertii in arta asiatica spun ca au gasit deseori diferite obiecte ascunse in statuile chinezesti. Dar de obicei este vorba de biletele cu rugaciuni, seminte, pietre semi-pretioase sau tamaie.

Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat vorbim despre una dintre primele bancnote tiparite in China. Bancnota si sculptura dateaza din timpul imparatului Hongwu, fondatorul dinastiei Ming, perioada care a inceput in 1368 si a luat sfarsit in 1644.

La vremea ei, bancota valora echivalentul actual a 100 de dolari. In prezent, avand in vedere valoarea ei istorica, poate fi vanduta cu 2.000-4.000 de dolari.

Cum a ajuns sa fie ascunsa in capul statuetei? Probabil ca proprietarul sculpturii a pus acolo banii pentru ca obiectul sa fie reparat. Statueta este din lemn si reprezinta un Luohan, adica o persoana care a reusit sa atinga Nirvana, conform credintei budiste.