Atolul Bikini, unde au avut loc 23 de teste atomice, ii uimeste pe cercetatori.

In urma cu 70 de ani, Statele Unite au realizat 23 de teste nucleare intr-un fost paradis tropical, atolul Bikini din Oceanul Pacific.

In ciuda dozelor uriase de radiatii, viata marina s-a dovedit a fi extrem de rezistenta. Cercetatorii au observat cu uimire ca aici se dezvolte corali foarte mari, de dimensiunea unor masini, dar si crabi si diferite specii de pesti, printre care rechini si ton.

Surprinzator este ca aceste specii s-au adaptat la apa radioactiva de aici, formand practic un ecosistem specific, scrie Daily Mail.

Cercetatorii analizeaza acum ADN-ul coralilor de aici, ca sa afle cum au reusit sa supravietuiasca in asemenea conditii.

Studiul a fost coordonat de cercetatorii de la Universitatea Stanford din California si prezentat in cadrul unui documentar tv.

Anterior acestei cercetari, au fost inregistrate mai multe observatii despre rechini mutanti, carora le lipseste o parte din inotatoarea dorsala si care traiesc in apropierea unei bombe cu hidrogen care s-a scufundat aici. Acum insa, expertii spun ca toate speciile par sa arate perfect normal.

Testele nucleare din atolul Bikini au avut loc intre anii 1946-1954, iar printre experimente s-a numarat inclusiv detonarea unei bombe atomice de peste o mie de ori mai puetrnica decat cea de la Hiroshima.

Concluzia studiului despre coralii rezistenti la radiatii poate fi de mare ajutor pentru descoperiri in domeniul medical privind tratarea cancerului.

Atolul Bikini este considerat si acum periculos pentru oameni, iar un raportul ONU din anul 2012 mentioneaza ca aici a avut loc "o contaminare aproape ireversibila a ecosistemului".

(Foto: Getty Images)

Share articol: