O cercetare recenta, publicata in revista Geological Society, demonstreaza ca sub calota de gheata exista 91 de vulcani subterani, necunoscuti pana acum.

Acestia, alaturi de alti 47 de vulcani despre care geologii stiau deja, transforma Antarctica de Vest intr-una dintre regiunile cu cei mai multi vulcani din lume.

Cei 91 de vulcani necunoscuti pana acum au fost identificati in zona numita West Antarctic Rift System, o regiune care se intinde pe o lungime de 3.500 km, scrie Gizmodo.

Toti vulcanii se afla sub calota de gheata, iar dimensiunea lor variaza, avand intre 100 si 3.800 de metri inaltime.

Descoperirea a fost facuta de Max Van Wyk de Vries si Robert Bingham, de la School of GeoSciences, din cadrul Universitatii din Edinburgh.

Geologii nu stiu deocamdata cati dintre acesti vulcani sunt activi. Ei avertizeaza insa ca o eventuala eruptie ar duce la accentuarea efectelor pe care le are deja incalzirea globala asupra acestui continent.

De aceea, este esentiala continuarea cercetarilor, pentru a fi identificati vulcanii care pot fi periculosi.

Un vulcan activ in Antarctica de Vest a fost identifcat in anul 2013, de catre cercetatorii de la Universitatea Washington. Prin urmare, este posibil ca aici sa existe mai multi vulcani activi.

De asemenea, este foarte posibil ca si sub calota de gheata din Antarctica de Est sa existe mai multi vulcani subterani, despre care deocamdata nu stim nimic.