Fizicienii de la CERN, care au descoperit în urmă cu şase ani bosonul Higgs, au anunţat marţi că au putut în sfârşit să observe procesul de dezintegrare a acestei particule fundamentale într-o pereche de particule mai mici, denumite "quark bottom".

Descoperirea experimentală în 2012 a bosonului Higgs, a cărei existenţă a fost prezisă încă din 1964, a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Fizică în 2013, atribuit lui Francois Englert (Belgia) şi lui Peter Higgs (Marea Britanie).

Bosonul Higgs este considerat cheia de boltă a Modelului Standard din fizica particulelor, care defineşte structura fundamentală a materiei.

Acest model teoretic, elaborat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, prezice că în 60% din cazuri bosonul Higgs se descompune într-o pereche de "quark bottom" - particule cunoscute şi sub numele de "quark b".

Acestea sunt tot particule fundamentele şi există şase tipologii. Cea mai grea dintre ele se numeşte "quark top" (sau "quark t"), iar următoarea, din punctul de vedere al masei, este "quark bottom".

"Era crucial să confirmăm sau să infirmăm această predicţie" a Modelului Standard despre dezintegrarea bosonului Higgs în particule de tip quark b, au subliniat experţii de la CERN într-un comunicat.

După ani de eforturi, cercetătorii au reuşit să observe această "dezintegrare insesizabilă" a bosonului Higgs într-o pereche de quark b.

"Acest rezultat este indubitabil o confirmare a Modelului Standard şi un triumf pentru echipele noastre de analişti", a declarat Karl Jakobs, purtător de cuvânt al experimentului ştiinţific ATLAS. "Dar, la început, aveam dubii în legătură cu capacitatea noastră de a observa această dezintegrare", a recunoscut el. 

Sursa: Agerpres

Foto: Getty Images