Cu ajutorul sondei spațiale Mars Express, care orbitează planeta Marte, cercetătorii au putut descoperi prezența mai multor ochiuri de apă sub suprafața planetei.

Este vorba despre apă în stare lichidă, apă sărată, care ar fi un element important pentru apariția și evoluția formelor de viață extraterestre.

Prin urmare, oamenii de știință sunt acum mai optimiști și cer o explorare mai detaliată a Planetei Roșii.

Având în vedere existența apei lichide, planeta va trebui protejată prin protocoale speciale, pentru a nu fi contaminată de forme de viață terestre, care riscă să distrugă un posibil ecosistem extraterestru.

Ochiurile de apă identificate acum se află sub polul sud al planetei și au fost descoperite cu ajutorul unor semnale radar emise de Mars Express, care au penetrat suprafața planetei.

Primele indicii care sugerau existența apei sub crusta planetei au fost obținute în 2018, însă atunci experții nu aveau suficiente date pentru a fi siguri că apa este în stare lichidă.

Noul studiu, coordonat de Elena Pettinelli de la Universitatea Roma Tre, confirmă acum aceste informații, scrie The Independent.

Mai mult, noile date sugerează că nu există un singur lac subteran, ci mai multe lacuri, de dimensiuni diferite, care conțin probabil apă sărată.


Tocmai această concentrație mare de sare permite apei să nu înghețe, în ciuda temperaturilor foarte scăzute de pe Marte.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: