Cercetătorii au identificat ceva complet neașteptat sub scoarța planetei.

Conform unui studiu publicat în revista Science, coordonat de Roberto Orosei de la Institutul Național de Astrofizică din Roma, în adâncurile planetei există un rezervor uriaș de apă lichidă.

Mai exact, instrumentele sondei spațiale Mars Express au identificat la o adâncime de 1,5 km sub scoarța planetei un lac uriaș, plin cu apă. Lacul pare să fie similar cu lacurile subglaciare care există pe Terra. Cercetătorii sunt convinși că în acest lac există toate condițiile necesare apariției vieții.

Lacul se află în regiunea numită Planum Australe și se întinde pe o suprafață de 20 km pătrați. Adâncimea lacului este deocamdată necunoscută. Paote fi un lac foarte adânc sau doar un șuvoi de apă care curge printre roci.

Uriașul bazin cu apă a fost identificat după ce sonda Mars Express a trimis 29 de semnale radio spre suprafața planetei. Undele reflectate au avut un semnal identic celui care indică existența apei lichide sub gheața din Groenlanda sau Antarctica. De aceea, cercetătorii sunt aproape siguri că este vorba de un bazin plin cu apă lichidă.

Pentru ca apa să rămână însă în stare lichidă sub suprafața planetei Marte, unde temperatura este de -68 de grade Celsius, ea trebuie să fie foarte bogată în săruri precum calciu, sodiu sau magneziu. Prin urmare, nu vorbim de apă dulce, ci de apă foarte sărată.

În lacurile subglaciare de pe Terra, cum este Lacul Vostok, există forme de viață. De aceea, experții sunt încrezători că ar putea găsi și aici microorganisme adaptate la aceste condiții aspre de mediu.

Ei vor să continue cercetarea, ca să afle dacă mai există și alte lacuri de acest fel pe Marte sau dacă este vorba de ceva unic.

Share articol: