Aceasta este derivată dintr-o bacterie care a evoluat natural către abilitatea de a distruge plasticul și ar putea fi utilizată pe scară largă în câțiva ani, permițând reciclarea completă a sticlelor din plastic. Oamenii de știință cred că prin combinarea acesteia cu enzimele care distrug fibrele din bumbac ar putea găsi și metoda pentru a recicla hainele din materiale mixte. Astăzi, milioane de tone de astfel de obiecte vestimentare sunt fie abandonate, fie incinerate.

Poluarea cu plastic a dus la contaminarea întregii planete, de la zonele arctice, la cele mai adânci oceane, iar particulele de microplastic au ajuns inclusiv în organismul peștilor de consum și în apa de ploaie. În acest moment distrugerea sticlelor de plastic și descompunerea lor în elementele chimice din care sunt realizate este foarte greu de realizat, iar asta înseamnă doar că și mai mult plastic este produs în fiecare an.

Această super-enzimă a fost concepută prin conectarea a două enzime separate, fiecare dintre ele având proprietatea de a distruge plasticul, fiind descoperite pentru prima dată în Japonia, în 2016.

„Atunci când am conectat cele două enzime am obținut o creștere dramatică a activității. Acesta este drumul către construirea unor enzime și mai rapide care sunt mai relevante pentru industrie”, a transmis profesorul John McGeehan, de la Universitatea din Portsmouth, UK.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: