Cercetătorii anunță că au descoperit o nouă piesă din Antikythera, care este considerat cel mai vechi computer analog din lume. Piesa a fost găsită în anul 2017, pe fundul Mării Egee.

Deocamdată nu știm exact cum funcționa ciudatul mecanism de calcul, dar acesta era probabil folosit pentru a prezice eclipsele și poziția stelelor și planetelor.

Dispozitivul Antikythera a fost construit în Grecia, în secolul II î.e.n. și reprezintă o nouă dovadă că grecii din Antichitate știau că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Prin urmare, cunoșteau teoria heliocentrică cu 1.700 de ani înainte ca aceasta să fie formulată de Nicolaus Copernic.

Mecanismul a fost descoperit în anul 1901, de un grup de căutători de bureți marini, care l-au dat apoi unui arheolog. De atunci, ceasul este păstrat și studiat la Muzeul Național de Arheologie din Atena.

Este considerat primul computer analog din lume, dar totodată și primul sistem care ilustrează mișcarea planetelor, stelelor și constelațiilor. De asemenea, poate face calcule matematice simple.

Dispozitivul a ajuns pe fundul mării după ce corabia care îl transporta din insula Rodos spre Roma s-a scufundat, lângă insula Antikythera.

Din păcate, multe componente ale mecanismului s-au pierdut sau au fost probabil furate de căutătorii de comori care au descoperit epava.

Dar noua piesă descoperită i-ar putea ajuta pe arheologi să mai afle câteva detalii despre modul în care funcționa acest mecanism deosebit.

Piesa găsită anul trecut este un disc din bronz de numai 8 cm, care făcea parte cu siguranță dintr-un mecanism astronomic.