Arheologii au identificat obiecte care datează de acum 2,4 milioane de ani.

Istoricii au descoperit unelte și fragmente de oase de animale în zona Ain Boucherit din Algeria. Obiectele datează de acum aproximativ 2.4 milioane de ani și ar putea rescrie istoria speciei umane.

Cele mai vechi unele de piatră descoperite până acum în nordul Africii aveau o vechime de numai 1,8 milioane de ani. Mai mult, istoricii credeau că primele unelte din lume au fost inventate de o cultură din estul Africii și apoi utilizarea lor s-a răspândit treptat și în restul continentului.

Dar recenta descoperire din Algeria contrazice această teorie. Uneltele acestea sunt cu doar 200.000 de ani mai recente decât cele mai vechi unelte din lume, care au fost găsite în Etiopia și au o vechime de 2,6 milioane de ani. Modul lor de realizare este similar.

Prin urmare, folosirea acestui tip de unelte era deja răspândită pe continent, pentru că vorbim de o distanță de aproape 5.000 de kilometri între locurile celor două descoperiri.

Există două posibile explicații pentru acest fenomen: ori oamenii au migrat mult mai devreme și pe distanțe mai mari decât credeau inițial istoricii, ori ei au inventat unelte similare în mod independent, în locuri diferite, în aceeași perioadă.

Indiferent care este varianta corectă, ea va schimba radical actuala teorie privind evoluția speciei noastre.

Foto: Getty Images

Share articol: