O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard a reusit sa obtina o cantitate mica de hidrogen metalic, care este cel mai rar si cel mai voloros material din lume, scrie The Independent.

Hidrogenul metalic, o forma solida a elementului hidrogen, ar putea revolutiona tehnologia si modul nostru de viata. Folosit pe scara larga, acest material ar permite realizarea de computere ultra-rapide, trenuri care leviteaza si merg cu viteza extrema, iar inovatiile nu s-ar opri aici. Aplicatiile vizeaza orice tehnologie care presupune folosirea curentului electric, dar si zborul in spatiu.

Profesorul Isaac Silvera, care a obtinut hidrogenul metalic alaturi de colegul sau Ranga Dias, spune ca acest material nu a existat pana acum, el a fost creat in laborator.

Deocamdata este doar o mica bucata de metal, care poate fi observata printr-un cilindru unde este tinut intre doua diamante. Aceste diamante au fost folosite pentru a zdrobi hidrogenul lichid la o temperatura extrem de scazuta.

Ca sa obtina hidrogen metalic, hidrogenul - care este in stare de gaz la temperatura camerei - a fost mai intai racit foarte mult, pentru a trece in stare lichida si ulterior solida.

Apoi a fost supus unei presiuni uriase, mai mare ca presiunea din centrul Pamantului. Astfel a fost obtinuta o cantitate mica de hidrogen metalic.

In urmatoarele saptamani, cercetatorii vor sa reduca treptat presiunea la care este tinut acum hidrogenul metalic, pentru a vedea daca acesta este stabil. Conform teoriei, materialul ar trebui sa fie stabil la o temperatura normala.

Daca acest lucru se va dovedi corect, atunci va putea fi folosit pe scara larga, iar tehnologia pe care o folosim acum se va imbunatati radical.

Nu vor mai exista pierderi de curent electric pe fire, iar rachetele spatiale vor putea fi alimentate cu un combustibil de patru ori mai puternic decat cel existent acum. Astfel, vom putea strabate distante mult mai mari in cosmos.