O navetă spațială a NASA, trimisă pe Marte special pentru a cerceta în adâncurile planetei a transmis recent către Terra prima sa descoperire majoră. 

Misiunea de cercetare a revelat faptul că Planeta Roșie este un astru activ din punct de vedere seismic și, astfel, predispusă la cutremure, iar acest aspect ar putea pune într-o nouă lumină teoriile referitoare la formarea lui Marte, dar și a Sistemului Solar, în general.

Alte rezultate ale cercetărilor navetei InSight arată că puterea câmpului magnetic al acestei planete este de zece ori mai mare decât credeam până acum.

InSight a aterizat pe Marte în noiembrie 2018, după o călătorie de 300 de milioane de mile, realizată într-un interval de aproape șapte luni. De atunci, aceasta a început să analizeze ceea ce există în subteranul Planetei Roșii.

„În sfârșit avem, pentru prima dată, dovada clară că Marte este o planetă activă din punct de vedere seismic”, a declarat Bruce Barnerdt, coordonatorul misiunii InSight. Primul „Marsquake” („cutremur marțian”) a fost înregistrat de echipamentele navetei în aprilie 2019, iar de atunci a mai detectat alte 450 de mișcări tectonice, dar mai mici decât cele resimțite pe Pământ.

Totuși, două dintre ele au fost suficient de pronunțate încât să le poată fi identificată sursa. Acestea au fost generate de o zonă activă din punct de vedere geologic, numită Cerberus Fossae, la circa 1000 de mile est de Elysium Planitia. Cercetătorii susțin că acest lucru este o dovadă puternică a faptului că mișcările seismice de pe Marte nu sunt doar consecința răcirii și contractării planetei, ci sunt cauzate și de plăcile tectonice care se apropie sau se îndepărtează una de cealaltă. Aceștia apreciază că energia seismică eliberată ar putea fi aproximată drept o medie dintre cea eliberată de Pământ și de Lună.

Mai mult, oamenii de știință speră că studierea undelor seismice de pe Marte va dezvălui informații despre felul în care arată interiorul planetei și modalitatea în care acesta se schimbă în timp.

Datele colectate au semnalat și existența unui fenomen al „valurilor gravitaționale”, pe care cercetătorii îl studiază acum pentru a vedea ce fel de indicii le poate oferi. Subiectul va rămâne de actualitate și în viitor, iar misiunea NASA va mai continua și în următorul an.
 

Share articol: