Cine a construit Stonehenge? Aceasta este una dintre întrebările la care oamenii de știință încearcă să răspundă de o bună bucată de vreme. 

În mod ironic, misterul din spatele celebrului monument pare să se fi adâncit, după ce mai mulți arheologi din Marea Britanie susțin că sunt aproape să descopere cine a stat la baza acestei construcții, în urmă cu 5000 de ani.

Jurnalul Scientific Reports notează că mai mulți specialiști de la Universitatea Oxford au reușit să identifice o parte din istoria a 25 de rămășițe găsite în zonă. Potrivit analizelor, mare parte din aceste rămășițe provin din apropierea regiunii Wessex, iar alte 10 rămășițe din Țara Galilor, la 200 de km distanță de Stonehenge, ceea ce în urmă cu 5000 de ani era destul de neobișnuit.

Mai mult, aceste 10 rămășițe din Vestul Țării Galilor ar proveni chiar din regiunea Preseli Hills, acolo unde se regăsesc și celebrele pietre albastre de la Stonehenge. Această conexiune sugerează faptul că în spatele celebrului monument se află persoane care nu s-au născut în zonă, ci au venit tocmai țin Țara Galilor, ceea ce îi intrigă pe specialiști.

„Este greu de găsit un motiv pentru care aceste două zone au avut o conexiune atât de strânsă. Poate că Stonehenge a fost construit pentru a aduce mai aproape aceste două comunități. Este o pură speculație, dar ar putea fi vorba despre legături personale sau de familie între cele două regiuni.”, declară Rick Rchultin, Associate Professor of Scientific Archaeology, la Oxford.

„Ceea ce este cu adevărat frumos în privința studiului Stonehenge este faptul că ne spune o poveste mai largă, nu numai modul în care oamenii se mișcau, ci legăturile pe care le aveau cu aceste pietre albastre”, mai spun specialiștii de la Universitatea Oxford.

Sursă foto: Pexels.com

Share articol: