Oamenii de știință susțin că fosila este cea mai timpurie dovadă a existenței unei structuri compatibile cu viața pe uscat. 

Antropologii americani au dezvăluit rămășițele a ceea ce ei consideră că este primul animal care ar fi trait vreodată pe uscat, o specie de scorpion.

Se știe deja că primele animale au fost acvatice, dar până la urmă acestea au migrat către suprafețele de uscat. Scorpionii sunt printre primele animale care au devenit complet adaptate vieții pe uscat, iar experții spun că noua fosilă analizată readuce în atenția lumii științifice dezbaterea referitoare la momentul în care s-a petrecut această trecere de la mediul de viață acvatic la cel de pe suprafața terestră.

Fosila aparține unui scorpion care ar fi avut aproximativ 2,5 centimetri lungime și care a trăit acum 437 de milioane de ani, undeva în nordul actualului stat american Wisconsin. Acesta reprezintă cea mai veche rămășiță a unei arahnide și a fost denumit Parioscorpio venator, adică scorpion vânător ancestral. La fel ca „urmașii săi” din prezent, scorpionul avea doi clești mari și o coadă puternică. Echipa care a făcut descoperirea spune, însă, că structura internă a animalului este cea mai interesantă.

„Scorpionul avea o structură respiratorie care indică faptul că putea să trăiască pe uscat. Este cea mai veche dovadă pe care o avem cu privire la această capacitate a unei vietăți”, a declarat Andrew Wendruff, paleontolog la Universitatea Otterbein din Ohio, citat de The Guardian. Concret, este vorba despre sinusuri pericardice care, la exemplarele actuale, sunt conectate cu organele respiratorii și cu sistemul circulator al scorpionului. Wendruff a adăugat că o asemenea structură, la fel ca și alte trăsături ale sistemului cardiovascular al animalului sugerează că acesta putea să respire la suprafață.

„Fosila a fost găsită într-o așezare în care se pare că ar fi existat apă, așadar este foarte posibil ca animalul să fi putut trăi în ambele medii”, a completat cercetătorul. Descoperirea ajută, astfel, la datarea celui mai timpuriu scorpion cu trei milioane de ani în urmă față de rămășițele exemplarului considerat anterior cel mai „vârstnic”.

Unii oameni de știință sunt, însă, reticenți cu privire la atribuirea titlului de cea mai veche fosilă a unui animal care a trăit pe uscat. „Dacă acest scorpion ar fi, într-adevăr, parte a unui habitat terestru, cel puțin păianjenii ar fi trebuit deja să colonizeze Pământul înaintea sa”, a transmis un alt cercetător. 

Sursa foto: The Guardian/Andrew Wendruff

Share articol: