Arheologii realizau săpături într-un cu totul alt scop atunci când cineva a observat ceea ce părea a fi partea frontală a unui sarcofag. Avansând cu investigațiile, aceștia au găsit, de fapt, zeci de astfel de obiecte așezate pe două straturi, la doar câțiva metri sub nisip.

Autoritățile egiptene au descris sarcofagele drept „una dintre cele mai mari și mai importante descoperiri din ultimii ani”. Oamenii de știință au și deschis deja două dintre sicriele antice și au găsit înăuntru mumii perfect păstrate, unele dintre ele chiar cu urme vizibile ale oaselor craniene.

De asemenea, genul mumiilor poate fi distins după forma în care au fost poziționate mâinile. Waziri arată că femeile erau îngropae cu mâinile într-o poziție deschisă, iar bărbații cu ele strânse.

Sarcofagele au decorații foarte elaborate care, se pare, compensează faptul că mumiile nu au fost îngropate în morminte fastuoase. Acestea s-au conservat atât de bine tocmai pentru că au fost păstrate direct în nisip, întrucât, dacă ar fi fost îngropate în morminte special amenajate ar fi fost, cel mai probabil, degradate de termite.

Sarcofagele vor fi expuse începând de anul viitor la Marele Muzeu Egiptean care va fi inaugurat în Giza, în 2020.