A numit-o "mana bionica" si, atunci cand va depasi stadiul de prototip, ii va ajuta pe medici sa duca la bun sfarsit interventii chirurgicale complexe, ca si cum acestia ar fi in sala de operatie.

Vestea proasta e ca inventia nu va fi prezentata in Romania, ci in Statele Unite, unde elevul de 18 ani participa la un concurs de mecanica.

Un an intreg a studiat Constantin Voiniciuc mana umana, ca sa o poata construi pe cea robotica.

Constantin Voiniciuc, elev: "Cea mai grea a fost partea mecanica, pentru ca trebuia sa am niste articulatii perfecte. Chiar daca sunt din metal, ele sunt foarte flexibile. Poate fi folosita in medii inaccesibile omului: chimice, cu virusi, pentru dezamorsarea bombelor, chiar si pentru cei invalizi. Chiar si pentru chirurgi".

Mana robotica functioneaza cu ajutorul unor senzori si al unui dispozitiv care dirijeaza miscarea degetelor intocmai ca la mana umana cu care e conectata.

Constantin a castigat locul intai la concursul national de mecanica organizat la Suceava si isi doreste sa-i impresioneze si pe americani. Daca va castiga premiul cel mare, vrea sa se intoarca in tara si sa-si imbunatateasca proiectul.