Doi astronauti ai NASA au petrecut peste sapte ore in spatiu, lucrand in afara Statiei Spatiale Internationale (ISS), marti, si au reusit sa repare o defectiune majora produsa la nivelul sistemului de racire al statiei, informeaza Reuters.

A fost cea de-a doua iesire in spatiu intr-un interval de trei zile pentru astronautii Rick Mastracchio si Mike Hopkins, care si-au incheiat misiunea cu succes, cu exceptia unei probleme minore.

In timp ce instalau noua pompa de rezerva, cateva cristale de amoniac au iesit in spatiu din una dintre cele patru tevi ale pompei. La contactul cu temperatura deosebit de rece din spatiu, acel lichid toxic s-a cristalizat producand fulgi de amoniac, care au inceput sa pluteasca in jurul statiei.
 
Astronautii au petrecut 15 minute suplimentare in camera de decompresie de pe ISS pentru a indeparta orice urma de reziduuri ramase pe costumele lor spatiale. Misiunea lor de pe orbita a avut o durata totala de 7 ore si 30 de minute si a fost difuzata in direct de NASA Television.
 
"Au aparut cateva mici scurgeri, dar am reusit sa finalizam reparatia", a declarat Mike Hopkins intr-o conversatie cu Centrul de control al misiunilor NASA de la Houston.
 
Pompa a trecut printr-un test complet abia marti noapte, insa testarea initiala, realizata in ultima ora a misiunii orbitale a aratat ca ea este "vie si functionala", a precizat Rob Navias, comentatorul transmisiunii de pe site-ul NASA.
 
In timpul primei iesiri pe orbita, sambata, cei doi astronauti au reusit sa demonteze pompa de amoniac defecta si sa o ataseze temporar de un pilon exterior al statiei.
 
NASA intentioneaza sa programeze o noua iesire pe orbita pentru ca astronautii sa repare acea pompa de marimea unui frigider, pe care sa o poata folosi in viitor ca piesa de schimb, au precizat reprezentantii agentiei spatiale americane.
 
In afara de noua pompa care a fost instalata marti, la bordul ISS se mai afla alte doua pompe de rezerva.
 
Inlocuirea pompei de amoniac nu putea sa astepte prea mult, explicase NASA, care a incercat initial sa rezolve aceasta problema de la distanta, actionand o valva, pentru a o compensa pe aceea care este blocata si care impiedica o circulatie normala a amoniacului in circuitul de racire.
 
Daca o alta defectiune s-ar fi produs in al doilea circuit de climatizare, ISS s-ar fi aflat atunci intr-o situatie periculoasa, necesitand o potentiala evacuare a echipajului.
 
Dupa aceasta pana, produsa pe 11 decembrie, climatizarea de pe ISS a fost asigurata de acel circuit secundar, care nu poate sa asigure de unul singur toate nevoile de pe ISS. Echipamentele non-esentiale de pe statie au fost oprite din acest motiv.
 
Aceasta pana nu a pus totusi nicio secunda in pericol vietile celor sase membri ai echipajului de pe ISS, a precizat NASA.
 
Decizia agentiei spatiale americane de a efectua aceste iesiri orbitale in regim de urgenta a condus la amanarea pentru inceputul lunii ianuarie a lansarii capsulei de tip cargo Cygnus, fabricata de compania americana Orbital Science, care trebuia initial sa isi efectueze prima ei misiune de reaprovizionare a ISS pe 19 decembrie.
 
Doi cosmonauti rusi intentioneaza sa iasa pe orbita, vineri, pentru a instala o pereche de camere video de inalta fidelitate in afara modulului Zvezda, in cadrul unui proiect canadian din domeniul televiziunii comerciale. Ei vor realiza, totodata, o serie de experimente stiintifice.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Share articol: