Imagini incredibilie de pe Marte, luate la o rezolutie foarte mare de camera de pe naveta Mars Express a Agentiei Spatiale Europene (ESA), arata un peisaj de o frumusete rara si dezvaluie semne clare despre existenta apei, in trecut, pe suprafata planetei si faptul ca ea ar putea fi prinsa in ghetari subterani uriasi.

Fotografiile arata un teren accidentat din regiunea Muntilor Nereidum, in zona de nord al bazinului Argyre, unul dintre cele mai mari bazine de impact de pe Marte, potrivit unui articol publicat in Daily Mail.

Noile imagini arata portiuni din aceasta regiune prezentand multiple caracteristici fluviale, glaciale si eoliene. Modele extinse de drenaj se pot observa in fotografii, formate atunci cand apa lichida s-a scurs in regiunile cele mai adanci ale zonei

"Pe Pamant, acest tip de canale se formeaza de obicei la suprafata, dupa ploi abundende sau la topirea zapezii si a ghetii. Procese similare se crede ca au avut loc si pe Marte, in trecut", potrivit cercetatorilor de la Agentia Spatiala Europeana.

Mai multe cratere din regiune arata trecere printr-un proces distinctiv, marcat prin inele concentrice ce sugereaza fluctuatiile de la buza bazinelor, sustin oamenii de stiinta.

Potrivit cercetatorilor de la ESA, raportul dintre diametrul si adancimea craterelor sugereaza faptul ca acolo ar mai putea fi apa inghetata, posibil sub forma de vechi ghetari ingropati sub suprafata.

Acestia apreciaza ca adancimea ghetii in aceste cratere ar putea varia de la cateva zeci pana la cateva sute de metri.

O alta dovada a existentei apei sub suprafata planetei este patura fluida ce inconjoara craterul, rezultata in urma impactului.

Aceste structuri pot aparea cand un asteroid loveste suprafata saturata de apa sau gheata a planetei, sustin cercetatorii de la ESA.

Imaginile sunt de mare folos, de asemenea, pentru planificarea unei eventuale misiuni umane pe Planeta Rosie, au adaugat oamenii de stiinta, potrivit agentiei de presa Mediafax.