Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vrea să instaleze peste 200.000 de camere video dotate cu tehnologie de recunoaştere facială.

„Anul acesta vom anunţa cât de curând o licitaţie pentru a crea un sistem de recunoaştere facială de mare anvergură”, a declarat Sobianin la o reuniune pe probleme legate de inteligenţă artificială.

Potrivit lui, la crearea acestui sistem de supraveghere video a Primăriei se va colabora cu Ministerul de Interne al Rusiei.

„Vor fi peste 200.000 de camere video la Moscova, va fi unul din sistemele cele mai mari din lume, capabil să rivalizeze cu sistemele din China”, a explicat el.

Sobianin a precizat că la Campionatul Mondial de Fotbal, care s-a disputat anul trecut în Rusia, s-au făcut deja primele probe cu camere video de recunoaştere facială.

„La Cupa Mondială am experimentat cu recunoaşterea facială. Acum facem probe la metrou, cu camere instalate la intrări”, a explicat el.

Primarul s-a declarat mulţumit de rezultatele experimentului care - a precizat el - a permis reţinerea a „zeci de delincvenţi aflaţi sub mandat de arestare şi capturare”.

Un sistem similar a fost introdus deja în China, unde polițiștii au început să folosească ochelari inteligenți, cu sistem de recunoaștere facială, care îi ajută să identifice rapid suspecții.

Tot în China a fost introdus recent un controversat sistem de credite sociale, care oferă avantaje cetățenilor considerați model.

Asta presupune monitorizarea constantă a tuturor cetățenilor, cu ajutorul unor camere video cu inteligență artificială, care permit autorităților să observe cine încășcă regulile.

Sursa: Agerpres