Cei 284 oameni de știință care au lucrat la proiect au petrecut opt ​​ani examinând date din peste 14.000 de studii. Aceștia spun că activitatea umană este „fără echivoc” în spatele schimbărilor climatice rapide ale Pământului.

De la mijlocul secolului al XIX-lea, temperatura planetei a crescut cu 1,1 grade Celsius ca rezultat direct al emisiilor de gaze cu efect de seră legate de arderea cărbunelui, petrolului și a altor combustibili fosili. Am văzut deja efectele pe care o planetă mai caldă le poate avea asupra oamenilor. Abia la începutul acestei veri părți din Canada și din nord-vestul Pacificului au trecut printr-o caniculă sufocantă și fără precedent care a topit cablurile de alimentare și a ucis oameni.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a vremii extreme în următorii 20 sau 30 de ani", a declarat pentru New York Times Piers Forster, unul dintre oamenii de știință din domeniul climatologiei, care a contribuit la raport. „Din păcate, lucrurile se vor înrăutăți mult mai rău decât sunt astăzi”.

La fel ca prin intermediul rapoartele ONU din trecut, organizația internațională a avertizat, de asemenea, că o creștere a temperaturilor globale cu 3 sau 4 grade Celsius ar fi catastrofală. Potrivit acesteia, reducerile drastice ale emisiilor pot limita efectele mai grave ale schimbărilor climatice și pot menține încălzirea la 1,5 grade Celsius. Cu toate acestea, ar putea dura între 20 și 80 de ani pentru ca temperaturile globale să se stabilizeze.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: