Dintre toate proiectele de acest tip, Musk este cel mai îngrijorat de DeepMind de la Google. „Natura tipului de AI pe care îl dezvoltă este una creată pentru a strivi pur si simplu oamenii la orice capitol. Practic, este subiectul din ‘WarGames’”, a declarat Musk.

În filmul „WarGames” un adolescent interpretat de Matthew Broderick reușește să se conecteze la o entitate de inteligență artificială controlată de Guvern și antrenată să ruleze simulatoare de război. Încercând să joace „Global Thermonuclear War” supercomputerul îi convinge pe oficialii SUA că un atac nuclear din partea Uniunii Sovietice este iminent.

În final, computerul rulează atâtea simulatoare ale rezultatelor finale încât concluzia este aceea că nu există niciun câștigător și că principala modalitate de a fi învingător este să nu joci. Filmul reflectă fidel climatul de teamă și neîncredere dintre SUA și Uniunea Sovietică, în paralel cu îngrijorările referitoare la evoluția tehnologiei, care deja începuseră să apară în 1983.

Dar Musk nu se referea doar la filme vechi atunci când a comparat DeepMind cu „WarGames”. Acesta a spus și că inteligența artificială ar putea depăși inteligența umană în următorii cinci ani, chiar dacă impactul nu va fi resimțit imediat.
„Nu însemnă că totul se duce de râpă în cinci ani. Înseamnă doar că lucrurile vor deveni instabile și ciudate”, a mai spus Musk.

Elon Musk a fost el însuși unul dintre primii investitori DeepMind, companie care a fost cumpărată de Google în 2014 pentru o sumă de peste 500 de milioane de dolari. În 2017, fondatorul Tesla explica mișcarea drept o modalitate de a rămâne la curent cu evoluția AI, nu neapărat ca pe o formă de a obține profit.

„Cred că oamenii subestimează, în general, capabilitățile inteligenței artificiale, pentru că majoritatea cred că aceste entități sunt ca niște oameni mai deștepți. Dar AI va fi mult mai mult de atât, va fi mult mai inteligentă decât cel mai inteligent om de pe planetă”, a explicat Musk.

În interviul acordat recent, Elon Musk a arătat că, din punctul său de vedere, inteligența artificială este trecută cu vederea de mulți oameni geniali pentru că pur și simplu nu cred că un AI poate fi mai evoluat decât ei. „Iar acest lucru este, evident, fals”, a încheiat Musk. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: