Un interviu oferit de ministrul Turismului din statul mexican Campeche, Luis Augusto Garcia Rosado, in primavara acestui an si publicat de agentia Reuters, anunta lansarea unui documentar despre cultura maya care va zgudui umanitatea. Oficialul lasa sa se inteleaga nici mai mult nici mai putin ca mayasii au avut contacte cu o civilizatie extraterestra, de aici venind cunostintele lor avansate despre astronomie sau arhitectura.

Un articol de Lucian Cambesteanu.

 

Surprinzator sau nu, documentarul trebuia sa fie gata pana astazi, ceea ce nu s-a intamplat, producatorul materialul fiind chiar acuzat ca a subtilizat mai multe hard-disk-uri cu imagini si informatii despre siturile mayase din Calakmul (Mexic) si El Mirador (Guatemala), continand dovezi clare ale unui contact intre mayasi si extraterestri. Asa cum era de asteptat, declaratia facuta de oficial a starnit deliciul celor care cred ca miturile din intreaga lume nu fac referire la zei ci la extraterestri care ne-au vizitat in timpuri stravechi si ca intreg complexul de monumente impresionante pe care le regasim in lume, sunt opera lor. Evident, au gasit si dovada : regele mayas Pakal intr-un fel de vehicul zburator in Palenque.

Pana sa fie lansat insa documentarul, intitulat “Revelations of the mayans 2012 and beyond”, daca va mai fi lansat vreodata, sa vedem cum doar cateva informatii eronat combinate pot duce la o isterie mondiala. Ultimul sondaj, realizat si prezentat tot de Reuters arata ca 10 la suta dintre oameni cred in sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012. Fie ca Pamantul va fi intrat astazi in coliziune cu o planeta numita Nibiru, fie ca i se vor fi inversat polii, fie ca am fi loviti de o furtuna solara extrem de puternica sau ca alinierea cu centrul galaxiei ar avea efecte devastatoare, adeptii teoriei sfarsitului lumii, traiesc astazi emotii puternice. Vom vedea imediat si cum demonteaza NASA aceste teorii.

O dovada ca interpretarea data “problemei mayase” nu ar fi tocmai cea corecta a fost gasita de o echipa de cercetatori de la University of Texas, Austin, condusa de profesorul David Stuart, in La Corona, un sit mayas aflat acum pe teritoriul Guatemalei. Este vorba despre o inscriptie a carei traducere va va face, cu siguranta, sa zambiti. 

Suntem in anul 695 d. Hr cand, dupa o perioada de razboaie sangeroase, unul dintre invingatori, un rege mayas a sosit in La Corona pentru a-si felicita aliatii si a-I asigura ca urmeaza vremuri linistite si ca acestea vor dura mult si bine, cum am spune noi “in vecii vecilor”.  Profesorul David Stuart considera, potrivit unui articol recent din Dailyscience, ca regele mayas isi lega domnia de timpul cosmic pentru a o legitima, iar in anul 695 d.Hr, sfarsitul celui de-al 13 bak’tun pe care il traim noi astazi era departe, asa cum spuneam, un fel de “in vecii vecilor”. Adeptii teoriilor apocaliptice au vazut insa in acea inscriptie semnul ca sfarsitul celui de-al 13 bak’tun ar insemna sfarsitul lumii si, coroborata cu o alta inscriptie, cea de la Tortuguero despre care am vorbit intr-un articol precedent, ar mai insemna si intoarcerea zeilor.

NASA a anuntat insa ca nu a fost observata in apropierea Pamantului nicio planeta Nibiru, ca exploziile solare care sa ne afecteze astazi ar fi trebuit sa se produca in urma cu ceva timp si ca nici asteroizi ucigasi n-au fost observati de astronomi in ultimul timp. Si, parca facandu-I in ciuda oficialului mexican despre care vorbeam la inceputul articolului, urmasii mayasilor nu asteapta niciun sfarsit al lumii.

Eroarea in interpretarea marturiilor mayase pare sa fi venit dintr-o perceptie diferita asupra timpului. In vreme ce noi, europenii, vedem timpul care pe o linie cu un inceput si un sfarsit, mayasii il vedeau ca pe un cerc, daca vreti. Sfarsitul celui de-al 13-lea bak’tun nu inseamna sfarsitul lumii, ci doar sfarsitul unui ciclu si inceputul unuia nou.